Wednesday, 19 June 2013

Posted by cikgu mat On Wednesday, June 19, 2013
Assalamualaikum kepada semua pembaca blog ni.
Hari ini saya nak hadiahkan anda set Healthy Slimming secara sihat yang boleh diamalkan pada bulan puasa ini.

  • Tanpa mengurangkan tenaga anda sewaktu bekerja
  • Tanpa mengganggu kesihatan anda di bulan Ramadhan
  • Tanpa mengurangkan selera makan anda
  • Tanpa diet yg terlampau


Ini set lengkap Healthy Slimming

Basic course : Detox + Fat Emulsifier + Protein

Detox Product : Herb-lax / Alfalfa
Fat Emulsifier : Lecithin
Protein : Cinch Shake / ESP

Kenapa perlu DETOX?

Detox penting untuk mengeluarkan toksin berlebihan dalam badan. Mungkin ada yang pernah berdiet tapi tak nampak kesannya. Puncanya mungkin masalah detox. Bila toksin terlampau banyak, badan akan sukar untuk serap nutrient yang diambil samada daripada supplement atau diet harian.

Ini pengalaman saya sendiri. Saya orang yg suka masuk Gym hatta bulan puasa pun bukan alasan untuk saya tinggalkan aktiviti riadah saya. TETAPI masalahnya, saya cepat turun badan beratnya cuma apabila tidak masuk lagi gym untuk seminggu sahaja pun badan saya boleh naik mendadak. Jadi, DETOX amat penting untuk mengeluarkan toksin terlebih dahulu sebelum masuk ke fasa Healthy Slimming seterusnya.

Herblax TIDAK DIGALAKKAN untuk IBU MENYUSU jika diambil harian. So, cara pemakanan perlu diubahsuai untuk bf mommy. 2-3 kali seminggu. Lebih baik ambil Alfafa untuk ibu menyusu.

Diet yang berjaya bukan bermakna “SAYA TURUN BERAT 10KG DALAM SEBULAN”. Itu sebenarnya diet paling tak berjaya kerana berat badan pasti akan naik kembali.

Kenapa Lecithin perlukan Detox Product?

Lecithin fungsinya semata-mata untuk memecahkan lemak berlebihan dalam badan dan perlukan medium pengangkutan untuk bawa keluar daripada badan. Oleh itu, perlu ambil Lecithin dengan combination Alfafa atau Herblax.

Kepentingan Protein?

Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%. Cth makanan yg kaya protein kacang soya, ikan, telur, hasil tenusu (susu,keju,yogurt), kekacang, avokado, ayam.

Protein penting untuk pelihara OTOT dalam badan. Perasan tak ada orang yang berat badan turun tapi badan flabby (menggeleber). Orang yang macam ni, yang turun tu bukan berat tapi dia kehilangan otot. Otot penting untuk tingkatkan metabolisme badan bagi pembakaran lemak.

Cinch Shake adalah serbuk protin yg diperkaya dgn Leucine iaitu asid amino yg memberi signal kepada badan utk memelihara otot semasa pengurangan berat badan. Bagi anda yang sedang dalam proses mengawal berat badan, pastikan protein terkandung dalam setiap makanan anda. Cinch juga berfungsi sebagai meal replacement.

Cinch Shake membakar kalori, di samping memberi rasa kenyang, dan dalam masa yang sama memelihara otot tubuh. Jadi hanya lemak2 yang dibakar. Bukan memusnahkan otot2 kita. So bila anda dah kurus nanti, takdelah kulit2 dan otot menggeleber sebab otot terpelihara.

Untuk Ibu menyusu, lebih baik ambil ESP ( Energizing Soy Protein) berbanding Cinch Shake sebab kalori Cinch sangat rendah dan dikhuatiri membantutkan pertumbuhan anak-anak.



Tips diet

(1) Ambil ukuran badan seiring dengan timbang berat badan. Diet ni tak semestinya akan turun berat badan dulu sebab ada individu yang badan shape on dulu baru die turun berat badan.

(2) Kena konsisten dan jangan ingat boleh turun berat badan dalam sehari..Letak target jangka pendek 3 BULAN.

(3) Stagnant period = normal untuk long term diet. Cuma continue diet seperti biasa sebab badan sedang shape on semasa stagnant period.

(4) WAJIB ambil SARAPAN. Kita tidur lebih kurang dalam 6-8 jam dan sepanjang tempoh tu perut jadi berasid. Paling kurang bangun pagi tu, alas dengan segelas air untuk neutralkan asid tu. SARAPAN ni jadi penanda aras untuk tenaga sepanjang hari yea.

(5) JANGAN SKIP MEAL. Kalau jenis nak mengunyah je, makan banyak kali tapi kuantiti sedikit. Dinner kalau tak mahu makan berat, ambil light meal walaupun sekadar biskut atau buah-buahan. Ini untuk elakkan badan bertukar kepada “starving mood”.

(6) Ambil NASI sekurang-kurangnya sekali sehari. Saya tak setuju dengan diet tanpa nasi sebab badan kita perlukan karbohidrat. Nasi adalah lebih baik daripada roti, mee dan pasta.

(7) AIR KOSONG. 25kg bersamaan 1LITER. So, kira berat anda dan minum air yg cukup. Jika malas minum air kosong, anda akan tetap seperti anda sekarang.

(8) Portion plate jaga : Separuh pinggan nasi +1/4 Sayur+1/4 lauk..Kalau lapar, tambah lauk dan sayur..Bukan tambah nasi yea..

(9) Snack between meal tu boleh sahaja tapi ambillah buah-buahan / dried fruits..senang cakap benda berkhasiat sahaja.

(10) Ambil buah SEBELUM makan bukan sebagai dessert. Ia akan membantu kita cepat kenyang dan kurangkan pengambilan makanan.


Cara pengambilan Shaklee product:-

(1) Jika guna Herblax, day 1 hingga day 3 tu ambil herblax SAHAJA. Lecithin mulakan pada hari ke 4 onward. Weekend ( Jumaat, Sabtu, Ahad) ambil Herblax bersama-sama Lecithin.


(2) Jika ambil Alfafa untuk detox, boleh ambil terus Alfafa bersama Lecithin setiap hari. 5 biji selepas breakfast dan 5 biji selepas dinner. Maximum pengambilan Alfafa ialah 10 biji sehari.

(3) Lecithin : 6 caps sehari. Paling elok 2 caps after breakfast, lunch dan dinner. Atau boleh pecahkan 3 caps after breakfast dan lunch.

(4) Protein : 1 sudu besar setiap pagi, boleh buat fruit shake untuk menyedapkan rasa. Maximum pengambilan ESP ialah 3 sudu besar sehari.

Note : Sila minum dalam 500ml air kosong selepas mengambil Herblax.


Cara makan Herblax:-

Umur < 30an:-

- 3 hari pertama: 2 biji sebelum tidur
- Minggu seterusnya : 4 biji / minggu (selang hari)

Umur > 30an (kalau 2 biji tak berkesan)

- 3 hari pertama: 4 biji sebelum tidur
- Minggu seterusnya: 8 biji / minggu (selang hari)

Bila makan Herblax sebelum tidur, masa bangun pagi tu biasanya akan terus rasa nak 'membuang'. Jadi patutnya tak ada masalah asyik nak ke toilet pada waktu siang.

Selain Herblax, vitamin lain tak akan menyebabkan sakit perut untuk 'membuang'.

Selamat Berjaya!!!

Terima kasih kerana memilih Shaklee untuk kekal sihat dan cergas selalu. Kalau puas hati, boleh beli lagi.

Salam sayang,
Call/SMS : 011-27819827 / 011-17565971

"HIDUPKAN UNTUK BERSYUKUR"

3 comments :

  1. insyaallah, xmahal sangat pun. Kalau kurang budget beli satu2 dulu.k Apapun call@mesej saya SEGERA. Ada tawaran istimewa untuk ANDA.

    ReplyDelete
  2. ustaz xnmpk dh balas. aku bg mesej kat FB kau hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...