Thursday, 6 June 2013

Posted by cikgu mat On Thursday, June 06, 2013

1- Kurangkan garam dalam makanan harian.... 

Nak tahu kenapa?..sbb water is attracted to sodium (garam)..So bila pengambilan garam harian anda lebih tinggi dari biasa, maka ia akan sementara berada dlm bdn and as we know water is attracted to sodium so it contributes to a sluggish feeling, a puffy appearance, and extra water weight,' 

2- Kurangkan amik makanan yg tinggi karbo..... 

Dalam badan kita ni, dah tersimpan a type of carbohydrate called glycogen; every gram of glycogen is stored with about 3 grams of water. ..jadi kalo kita kurangkan carbo intake ..badan kita dapat guna tenaga yg tersimpan tu dan membakarnya..and at the same time dapatla buang excess store fluid tu.


3- Sesetangah makanan yg mentah ni contohnya mcm karot tak sesuai dimkn mentah2..

Tahu tak 3 karot yang di masak mempunyai nilai nutrisi yang sama dengan 3 karot mentah.., tetapi karot yang dimasak takes up less room in your GI tract. ( GI tract ni adalah digestive organ that extracts nutrients from your food)..so kalau amik karot mentah akan menyebabkan organ ni mengembang..dan hasilnya? A swollen tummy'... 


4- Kalau boleh jgn amalkan kunyah chewing gum...

Tahu tak..kunyah chewing gum tu boleh sbb kan perut buncit..'When you chew gum, you swallow air. All that air gets trapped in your GI tract, and causes pressure, bloating and belly expansion.'
ried Foods

5-Ucapkan selamat tinggal kat makanan bergoreng..hehe...

Donut,french fries..kuih2, even the obligatory splash of tomato ketchup can cause bloating. 'Fatty foods, especially the fried variety, are digested more slowly, causing you to feel heavy and bloated.' 

6- Sesetengah food ni high gas content...equals bloat ..so buncit nnt perut..contoh2nya "Legumes, cauliflower, broccoli, Brussels sprouts, cabbage, onions, peppers and citrus fruits"

Itulah sedikit sebanyak yang saya baca... tapi apa yang saya cadangkan (dan mmg berkesannn)...sila lah rajin2 amalkan buat sit up 50x setiap hari

Salam sayang dari 

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...