Saturday, 18 October 2014

Posted by Unknown On Saturday, October 18, 2014

Pada 3 hari yang lalu, abang Farid ni beritahu, ibunya yang menghidap diabetes dan mengalami masalah saraf kronik sehingga rasa sakit menyucuk-nyucuk ketika menggerakkan tangan atau kakinya kini telah jatuh cinta dengan B-Complek.

Ada juga beberapa feedback positif dari kalangan tukang jahit, tukang masak, ibu mengandung, jurujual yang sentiasa berdiri dan beberapa rakan lain yang selalu melakukan aktiviti menggunakan anggota badan seperti kaki dan tangan.

Saya cuba mencari maklumat selengkapnya tentang masalah saraf kronik ini dan baru saya tahu, rupa-rupanya ada beberapa supplement yang sangat membantu untuk pesakit-pesakit ini.

SAKIT SARAF KRONIK

Pengidap sakit saraf selalunya menderita tanpa rawatan kerana sukar untuk didiagnosis. 

Antaranya, mereka mengalami kesakitan seperti pedih seperti dicucuk pin dan jarum atau seperti terkena tusukan pada kaki dan tangan.

Kerana itu, pesakit lebih rela belajar menyesuaikan diri untuk hidup dengan menahan kesakitan dalam diam sepanjang hayat. 

Masalah sakit saraf yang biasa terjadi di Malaysia:

# Masalah saraf akibat diabetes dikenali sebagai Painful Diabetic Peripheral Neuropathy (pDPN) atau lebih dikenali sebagai sakit saraf akibat diabetes.

pDPN boleh menyebabkan kesakitan yang amat sangat. Kesan penyakit ini sering menyukarkan pesakit untuk berjalan, tidur, bekerja dan menjejaskan mood dan aktiviti harian mereka. 


# Sakit saraf biasa melibatkan saraf yang berada di anggota tubuh seperti tangan dan kaki. 

Ia menyebabkan rasa kebas, tiada kekuatan untuk bergerak dan ada kalanya terasa sakit cucuk mencucuk serta pesakit mengalami sukar bernafas, masalah penghadaman dan masalah penglihatan dan pendengaran.

Apa yang lebih merisaukan ia boleh menyebabkan rasa kemurungan, tidak bersemangat dan letih pada diri pesakit. 

Sistem Saraf Manusia. 

Terdapat 2 komponen utama:

1. Sistem saraf pusat - termasuk otak dan saraf tunjang

2. Sistem saraf periferal - saraf yang membawa dari otak dan saraf tunjang kepada semua bahagian badan. 

Satu sistem saraf khusus yang banyak membentuk sistem saraf periferal yang bertanggungjawab untuk pelbagai fungsi penting.

Kerana itu, pengidap sakit saraf akan merasai rasa tak sakit yang amat sangat pada sebahagian besar anggota tubuhnya!


SOLUSI

i- CARA MODEN MENGGUNAKAN DADAH KHAS

Akademi Neurologi Amerika (AAN), Persatuan Perubatan Saraf Otot dan Elektrodiagnostik Amerika dan Akademi Perubatan Fizikal dan Pemulihan Amerika mengeluarkan laporan bersama yang menggariskan rawatan paling berkesan untuk melegakan kesakitan saraf kronik akibat diabetes dan lainnya.

Garis panduan itu menyebut, pregabalin adalah satu-satunya rawatan Tahap A yang disyorkan, berasaskan bukti kukuh yang menunjukkan keberkesanan pregabalin dalam usaha merawat kesakitan saraf akibat diabetes. 

Beberapa ujian klinikal yang menilai pregabalin mendapati pesakit yang mengambil pregabalin kurang mengalami kesakitan.

ii- GANTIKAN DENGAN RAWATAN SEMULAJADI

Untungnya adalah tubuh anda tidak akan bergantung kepada dadah dalam Pregabalin untuk selamanya.

Kaedah ini diambil dari blog Physician Shaklee:

a- Senaman ringan: Seperti berjalan setempat. Disyorkan lebih daripada 30 minit.

b- Tidur: Tubuh akan merawat kerosakan yang berlaku di siang hari dengan tidur yang baik pada malam hari.

Latih diri untuk mendapatkan tidur berkualiti dengan tidur pada waktu yang sama setiap malam, di atas tempat tidur yang sama, dalam keadaan bilik yang gelap dan cuba bangun pagi dengan bunyi deringan yang perlahan.

* Jangan ambil kafein pada petang hari untuk mengelakkan tidur terlalu lewat di malam hari.

c- Penghadaman: Amalkan pemakanan yang sihat.

d- Supplement:


i. 5-hydroxytryptophan (5-HTP). Terdapat dalam B-Complek Shaklee.

Boleh dihasilkan oleh badan daripada asid amino tryptophan. Efektif bagi mengurangkan kesakitan saraf. Ini kerana 5-HTP boleh meningkatkan pengeluaran serotonin oleh badan. 

Serotonin merupakan neurotransmitter (penghantar saraf) yang terlibat dalam pengawalaturan (regulasi) salur darah. Paras serotonin rendah akan menyebabkan gangguan saraf pada otak, antaranya migrain. 

ii- Acetyl-L-Carnitine. Terdapat dalam Co-Q 10 Shaklee.

Asid amino yang menunjukkan kesan mengurangkan sakit dan membaiki saraf pusat.


iii- S-adenosylmethionine (SAMe). Terdapat dalam B-Complek Shaklee.

Sebatian yang terlibat dalam fungsi imun dan mood. Menghilangkan kekejangan tangan dan kaki pada waktu pagi.

iv- Magnesium/Malic Acid. Terdapat dalam Ostematrik dan Advance Joint Health Tablet (AJHT) Shaklee.

Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium.  Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang dan mengakibatkan kesakitan yang amat sangat.


Kesimpulannya. Untuk supplement yang sesuai bagi membantu anda mengatasi masalah sakit saraf kronik ini adalah dengan pengambilan B-Complek, Co-Q10, Ostematrik dan AJHT Shaklee.

Saya sangat meyakini rawatan secara semulajadi kerana ia menggunakan bahan semulajadi luar untuk membaiki tubuh dengan proses dalaman yang akhirnya akan menghilangkan sakit tersebut secara beransur-ansur.

Berbanding rawatan dadah moden kerana ia bukan bahan semulajadi dari alam semuladi tapi ciptaan manusia dengan memaksa tubuh untuk emnghilangkan sakit tersebut dalam tempoh masa yang pendek dan seterusanya menyebabkan tubuh bergantung kepada ubat untuk selamanya.

Saya doakan kesembuhan kepada semua yang mengalamai sakit saraf kronik ini kerana setiap penyakit pasti ada ubatnya yang membawa kepada kesembuhan kecuali mati.

"Syukuri Nikmat Kesihatan"

Mohd Taufiq
019-2486694
Motivator Kejayaan & Kesihatan
WAFIQ EMPIRE

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...