Monday, 17 June 2013

Posted by cikgu mat On Monday, June 17, 2013

Masihkah ada perkataan jihad pada masa kini?
Mengapa perlu berjihad? Ekonomi pula tu...
Bilakah masa yang sesuai untuk berjihad?
Bukankah jihad memerlukan kumpulan yang saling berganding bahu?

Saya akan cuba menjawab satu persatu persoalan ini dengan santai agar para pembaca dapat memahami isinya dengan ringan dan mudah.

Masihkah ada perkataan jihad pada masa kini?

Soalan ini dijawab dalam hadis Nabi yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Mas'ud katanya :

Kataku kepada Rasulullah s.a.w "Pekerjaan mana yang terdekat dengan syurga?" Jawab baginda : "Sembahyang pada waktu-waktunya. " Kemudian apa lagi? Jawab baginda"Berbakti kepada ibu bapa" Kemudian apa lagi?" Jawab baginda: "Berjihad pada jalan Allah." (Hadis sahih riwayat Muslim)

Lihatlah kedudukan jihad!!! Tangga ketiga setelah solat dan ibubapa!Jika ada yang bertanya,"Tiada pun perkataan jihad ekonomi?". Hakikatnya jihad ekonomi adalah termasuk dalam maksud hadis ini sepertimana yang ditafsirkan oleh para ulama yang terdahulu dan kontemporari seumpama Prof Dr Yusuf al-Qardhawi dan itulah yang dibangkitkan oleh kebanyakan pakar ekonomi muslim di negara kita yang tercinta ini khasnya terhadap masyarakat Melayu Islam kini..

Mengapa perlu berjihad? Ekonomi pula tu...

Jom kita lihat keratan akhbar di bawah.



Jangan marah ye orang Johor, saya pun tinggal di juga

Jika diperhatikan, berapa ramai antara kita hari ini yang ada min 5% portion dari gaji utk saving? Saya percaya ada 3 jenis manusia dalam kes ini:

1-Tak ramai yg sedar kepentingan simpanan atau 
2-Buat2 tak sedar atau 
3-Mmg tak mampu pun nak buat saving.

Namun bila kesempitan, kad kredit akan menjadi jalan pintas. Ramai juga yg suka buat keputusan singkat dgn membuat pinjaman persendirian utk lari dr masalah. 

Saya pernah terjumpa kes di mana seorang guru yang terpaksa buat RHB Easy utk membeli susu anak dan belanja seharian walau hanya RM3,000. Menitis air mata ni kerana saya  sendiri tidak mampu membantunya.

Tapi tahu tak, kesan dr pinjaman sebegini. Lihat sahaja berita di bawah dan anda akan tau jawapannya.



Bilakah masa yang sesuai untuk berjihad?

SEKARANG!!! NOW!!!

Itu jawapannya kerana jawapan sekaranglah yg meletakkan saya di kedudukan ini. Berita dalam keratan2 akhbar di atas itulah yg berlaku dekat saya sebelum berbisnes. Akibat tanggungan keluarga & hutang yg bertambah, portion utk saving terpaksa dikurangkan dan kadang-kala 'telur ayam' sahaja. Bila terdesak, terpaksa berhutang. Bila hutang dan hutang, tanggungan makin bertambah yg akhirnya membuatkan kita cepat kusut dan tak happy.

Saya sangat-sangat bersyukur sbb Allah dorongkan hati saya untuk menceburi business Shaklee sekarang. Walau sebelum ni  tak pernah terfikir akan TERJUN dalam bidang ni, tapi satu inilah antara decision terbaik yang pernah saya buat. 

Saving keluarga makin meningkat, dapat bagi yg terbaik pada anak-anak, dapat bahagiakan orang tua kami sementara diorang masih ada dan for sure more to come. InsyaAllah.

Bagilah peluang kat diri kita untuk lakukan PERUBAHAN. Tiada istilah terlewat kalau kita bertindak SEKARANG

Bukankah jihad memerlukan kumpulan yang saling berganding bahu?

Jangan risau kerana dalam bisnes Shaklee  ini anda tidak akan dibiarkan keseorangan. Anda akan dibantu oleh kumpulan Shaklee Task Force (STF). Anda akan DIPAKSA untuk BERJAYA dengan kaedah yang santai tetapi menguntungkan.

Hanya ada dua perkara yg pasti akan berlaku bila kita sama-sama menceburi business ni:-

1) Kita BERJAYA mencapai pangkat TERTINGGI dalam business ni dan mengenggam income 5 hingga 6 angka sebulan. Ramai dah buktikannya atau

2) Kita tak berjaya berbisnes kerana tiada minat atau terlalu sibuk tapi CONFIRM kita akan dapat balik modal pelaburan dgn pembelian sendiri set kesihatan kita. Kami di Shaklee Task Force ada kaedah terbaik & tercepat untuk habiskan set-set anda.

Apa yg perlu ditakuti atau risau? Business Shaklee ni antara yg paling rendah risiko, kenapa? Nah, ini jawapannya!


1) Syarikat Shaklee yang terjamin kukuh dengan lebih dari 21 tahun ditubuhkan.

2) Kelulusan syariah dalam proses MLM Shaklee

3) Product yang mendapat pelbagai pengiktirafan 

4) Marketing Plan yang sgt senang utk diikuti dan di duplicate oleh semua orang

5) Kami di Shaklee Task Force merupakan group terkukuh dalam Online Social Media. Anda akan menjadi buktinya

6) Mempunyai MENTOR yg friendly dan bermotivasi tinggi  

7) Kita akan dipaksa BERJAYA dalam perniagaan ini.   

Apa yg perlu dirisaukan? At least kita mencuba dari hanya jadi pemerhati dan melihat lebih ramai yang berjaya mencapai segala impian mereka dan kita masih di tempat yg sama 2 tahun dari sekarang.

Yang mana satu pilihan anda? BOSS atau LEADER?
Anda belum terlewat. Walau sesibuk atau sesusah mana pekerjaan anda sekarang, kami ada solutionnnya.

Jom sertai kami utk di Shaklee untuk masa depan yang lebih baik.

BUKAN JANJI TAPI PASTI!!!


Call/SMS : 011-27819827 / 011-17565971

"HIDUPKAN UNTUK BERSYUKUR" 

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...