Saturday, 11 January 2014

Posted by cikgu mat On Saturday, January 11, 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua.
Semoga anda berada di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Jom kita gosip-gosip tentang makanan pula hari ini. Kadang-kala ia bertindak sebagai kawan dan pada kebanyakan masa sebagai 'musuh dalam selimut'. Menunggu masa je untuk meletup jika kita tidak pandai mengawalnya.

Banyak unsur buruk yang kita dengar jika makan makanan kurang sihat. Memang benar kerana ia penyebab pelbagai penyakit antaranya obesiti, diabetes dan bermacam-macam lagi penyakit ‘menyeramkan’. Yang penting kita perlu tahu kawal selera demi kehidupan yang lebih baik.

Ada kalanya kita sering salahkan makanan. Kita merasakan ia enak dan kita akan makan dalam kuantiti yang banyak dan kerap tanpa menghiraukan kesihatan sendiri. Jom kurangkan 10 makanan kurang sihat seperti disenaraikan Organisasi Kesihatan Dunia (WHO). 


BERGORENG

Makanan bergoreng mempunyai kandungan kalori tinggi, lemak, minyak dan oksida yang banyak. Makan secara kerap, kegemukan dan sakit jantung yang menanti di depan. Proses menggoreng akan mewujudkan zat karsiogenik iaitu zat yang membolehkan kita mendapat kanser. 

MAKANAN DALAM TIN

Makanan segera dalam tin kurang baik untuk kesihatan kerana kandungan aditif yang berlebihan. Aditif adalah bahan kimia yang dicampurkan ke dalam makanan dan ubat-ubatan bagi tujuan meningkatkan kualiti, menambahkan keenakan dan memantapkan kesegaran. 


Baik berupa buah atau daging, kandungan gizi dalam makanan di pek dalam tin sudah banyak yang rosak kerana lebihan kandungan vitamin merosakkannya. Disebabkan terlalu lama, protein juga mengalami perubahan sifat hingga proses penyerapannya menjadi lambat. 

Selain kandungan gizi berkurangan, buah di dalam tin dibekalkan dengan kandungan gula tinggi. Ia akan meresap ke dalam tubuh dalam bentuk cecair dengan sangat cepat. Dalam waktu singkat menyebabkan kadar gula darah meningkat selain memberatkan pankreas. Ia juga sama situasi di mana tingginya kalori, sekali gus mampu menyebabkan obesiti. 


MAKANAN MASIN 

Contohnya ikan masin, lobak masin dan seumpamanya. Dalam proses menjadikan produk itu masin, garam diperlukan dalam kuantiti yang banyak dan secara tak langsung kandungan garam digunakan melampaui kadar sepatutnya. Hal ini menambah beban kepada ginjal. 

Bagi penggemar makanan masin, mereka akan lebih terdedah kepada bahaya ‘hypertension’. Amonium nitrit akan ditambah ke dalam makanan hingga membolehkan kita berisiko mendapat kanser hidung. Kadar garam yang tinggi mampu merosakkan selaput usus dan bagi penggemarnya, risiko menghidap radang usus sangat tinggi. 


DAGING PROSES

Contohnya ham, sosej dan sebagainya. Dalam golongan makanan itu mengandungi garam nitrat yang dapat menyebabkan kanser, selain mengandungi pengawet dan pewarna berisiko memberi beban kepada hati. 

Dalam ham contohnya, mengandungi kadar natrium yang tinggi. Memakannya dalam kuantiti yang banyak dapat mengganggu tekanan darah dan ginjal. 

LEMAK DAN ORGAN DALAMAN

Walaupun kumpulan ini dikatakan mengandungi protein, vitamin dan mineral tetapi daging berlemak dan organ dalaman mengandungi lemak yang banyak dan kolesterol sebagai pencetus penyakit jantung. Makan organ dalaman haiwan dalam jumlah banyak dan waktu yang lama berpotensi menyebabkan penyakit kanser usus, kanser payudara dan sakit jantung. 


Kandungan bahan kimia contohnya dalam hati ayam juga boleh menyebabkan kesan teratogenik, kesan karsinogenik dan teratogenik yang boleh menyebabkan kesan buruk kepada ibu mengandung, terutama kepada janin. Kandungan boleh mengalami keguguran atau bayi cacat manakala kesan karsinogen boleh menyebabkan kanser. 

KEJU DIOLAH

Menggemari keju yang diolah dapat menyebabkan penambahan berat badan dan kandungan gula tinggi dalam darah. Kek keju dan dicampur telur boleh kurangkan selera makan. Menggemari makanan berlemak dan gula yang tinggi boleh mengakibatkan perut kosong dan proses pencernaan terganggu. 

MEE SEGERA 

Makanan proses atau segera adalah komponen makanan yang boleh dimakan terus tanpa perlu memasaknya terlebih dulu. Perlu anda ketahui, terdapat 136 bahan penambah kebanyakannya bahan kimia dibenarkan ditambah di dalam sebungkus mi segera oleh Codex, piawaian makanan WHO. Daripada 136 bahan penambah itu, 24 adalah garam natrium, di samping garam makan juga turut ditambah. 


Makanan ini tersenarai dalam kelompok makanan tinggi kandungan garam, kurang vitamin dan mineral. Seperti diketahui, kandungan garam tinggi menyebabkan masalah kepada ginjal, meningkatkan tekanan darah. Selain itu, ia juga mengandungi unsur penyebab kanser. 

MANIS DAN BEKU

Ais krim dan kek disejukkan tergolong dalam kelompok ini. Kumpulan ini mempunyai tiga masalah kerana mengandungi mentega tinggi yang menyebabkan obesiti, kurang nafsu makan dan kerana suhu yang rendah, ia boleh mempengaruhi usus.


*Bagi yang tidak keberatan untuk share pengetahuan ini bersama orang lain, sila tekan butang LIKE di atas post ini. Semoga ia menjadi manfaat untuk semua rakan-rakan anda yang memerlukan post ini dalam usaha untuk hidup lebih sihat, ceria dan bahagia. 

Jom dapatkan Shaklee daripada saya dengan tawaran ISTIMEWA
FREE konsultasi 
FREE tips 
FREE jadual pengambilan supplement
FREE membership 
FREE Postage

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...