Ketika bergelar penuntut di luar negara dahulu, saya pernah bertemu dengan beberapa orang rakan penuntut yang tidak makan ikan ataupun apa saja makanan berasaskan ikan.
Lebih best lagi, mereka ini dari negeri Pantai Timur yang terkenal dengan produk berasaskan ikan seperti keropok lekor dan sebagainya.
Diet atau pemakanan seharian tanpa pengambilan ikan memberi risiko yang besar pada kesihatan anda terutamanya melibatkan jantung dan minda.
Tahukah anda?
Inuits, satu kaum Eskimo di Greenland, mempunyai 42 perkataan untuk salji tetapi tidak mempunyai satu patah perkataan pun untuk penyakit jantung.
Mengikut Dr. Caroline Shreeve, kaum Inuit jarang mendapat mana-mana jenis penyakit jantung. Sebabnya, makanan utama mereka adalah lemak dan daging singa laut dan ikan air sejuk.
Minyak ikan laut dalam mengandung asid lemak Omega-3 yang terdiri dari EPA dan DHA, iaitu asid lemak yang sangat diperlukan tubuh kita.
Ianya boleh didapati dengan banyaknya di dalam ikan air sejuk berlemak tinggi seperti mackerel, kod, salmon, kerapu, jerung, sardin dan ikan todak.
Ianya boleh didapati dengan banyaknya di dalam ikan air sejuk berlemak tinggi seperti mackerel, kod, salmon, kerapu, jerung, sardin dan ikan todak.
Apa manfaat kesihatan yang boleh kita perolehi dari minyak ikan?
Tidak keterlaluan jika dikatakan, tanpa asid lemak dalam makanan harian kita, kita mengambil satu langkah ke arah kematian. Terutama yang melibatkan jantung dan otak.
Asid lemak yang sangat diperlukan tubuh kita terbahagi kepada dua: Omega-6 EFAs and Omega-3 EFAS.
Bezanya, Omega-6 boleh diperolehi dari minyak sayuran dan Omega-3 diperolehi dari minyak ikan.
Bezanya, Omega-6 boleh diperolehi dari minyak sayuran dan Omega-3 diperolehi dari minyak ikan.
Tahukah anda?
Penawar untuk jantung adalah lemak ikan! Nak tahu lebih lanjut tentng penawar ini, rujuk artikel Lemak Ikan, Penawar Jantung.
Para saintis dan doktor berpendapat bahawa peningkatan kes sakit jantung, hipertensi, darah tinggi, obesiti, kencing manis, penuaan dan kanser jenis tertentu adalah disebabkan pengambilan Omega-3 dan Omega-6 yang tidak seimbang.
EPA dan DHA, juga dapat membantu dalam pencegahan aterosklerosis, serangan jantung, kemurungan dan beberapa jenis kanser.
Pemakanan tambahan minyak ikan juga telah terbukti berguna untuk merawat artritis reumatoid, kencing manis, penyakit Raynaud dan kolitis ulseratif.
Pemakanan tambahan minyak ikan juga telah terbukti berguna untuk merawat artritis reumatoid, kencing manis, penyakit Raynaud dan kolitis ulseratif.
Banyak lagi penyakit dan keadaan yang dapat diatasi dengan pengambilan minyak ikan.
Bagi mereka yang tidak suka memakan ikan, dapatkan permakanan tambahan minyak ikan yang mengandungi asid lemak Omega-3 dari Shaklee dengan namanya Omega Guard™.
KENAPA OMEGA GUARD™ SHAKLEE?
Ringkasnya....kerana ia minyak ikan terbaik dunia:
Bagi mereka yang tidak suka memakan ikan, dapatkan permakanan tambahan minyak ikan yang mengandungi asid lemak Omega-3 dari Shaklee dengan namanya Omega Guard™.
KENAPA OMEGA GUARD™ SHAKLEE?
Ringkasnya....kerana ia minyak ikan terbaik dunia:
- Minyak ikan paling tulen di dunia.
- Mengandungi kesemua 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuklah EPA, DHA dan ALA.
- Diekstrak dari ikan kecil lautan dalam yang urang terdedah kepada pencemaran.
- Tidak diekstrak dari hati ikan seperti kebanyakan produk di pasaran. Kerana hati, tempat terkumpul pelbagai toksin.
Untuk tahu lebih lanjut, boleh rujuk post ini, 5 Sebab Omega Guard™ Menjadi Pilihan Hati.
Ingin dapatkan Omega Guard™ sekarang?
Ops....sebelum tu, sila baca di SINI dahulu kerana ini peluang anda untuk promosi Omega Guard™ Shaklee pada bulan ini. Jimat wang...jimat kesihatan.
Hubungi saya melalui:
Ops....sebelum tu, sila baca di SINI dahulu kerana ini peluang anda untuk promosi Omega Guard™ Shaklee pada bulan ini. Jimat wang...jimat kesihatan.
Hubungi saya melalui:
Mohd Taufiq
Motivator Kesihatan & Kejayaan
Motivator Kesihatan & Kejayaan
0 comments :
Post a Comment