Friday, 18 September 2015

Posted by cikgu mat On Friday, September 18, 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Saya doakan semua pembaca blog wafiqulya dikurniakan kebahagian, kekayaan, kejayaan di dunia dan di akhirat.

Hari nak berkongsi beberapa fakta mengenai Shaklee dalam dunia network marketing.

Semoga ia memberi maklumat baru buat anda tentang Shaklee dan apa yang menyebabkan kami para pengedar sangat enjoy dalam menggunakan supplemennya dan juga berkongsi bisnes ini bersama orang ramai.

Sengaja tajuk entry ni saya letakkan seperti makcik-makcik atau kakak-kakak bila mula nak 'berkongsi' cerita. 

Lagi perlahan suara semasa berkongsi, makin fokus semua orang untuk mendengar cerita :)

Nampaknya ia bukan saja mustajab untuk menarik perhatian orang, bahkan dapat juga menarik perhatian anda untuk membaca perkongsian ini hingga selesai.

KORANG TAU TAK SHAKLEE KAN........

1. Korang tau tak...

MLM (multilevel marketing) merupakan antara 5 cara pemasaran yang boleh digunakan untuk menjual produk/perkhidmatan kepada pelanggan. 

Ironinya, ramai orang salah gunakan teknik ni dengan menindas orang lain. 


Cara pemasaran ini banyak dimanipulasi oleh syarikat yang menjalankan skim cepat kaya ataupun leaders MLM yang inginkan keuntungan segera atau mengejar pangkat besar dengan manipulasi teknik tertentu.

2. Korang tau tak...

MLM Juga dikenali dengan network marketing, di mana kita memasarkan produk dan dalam masa yang sama kita boleh mengembangkan rangkaian perniagaan kita sendiri.

Semakin luas channel anda, semakin besar network marketing anda. 

Kerana itu para peniaga banyak berkumpul sesama mereka di dewan-dewan seminar atau persatuan-persatuan niaga setiap minggu.


Tujuannya hanya satu. Kembangkan network sebelum mula memasarkan bisnes mereka.

3. Korang tau tak...

Shaklee menggunakan kaedah MLM untuk mengedarkan produknya. 

Sebab tu tiada artis khas jadi duta. Pengedar tu sendiri adalah artis. Kamilah artisnya. :)

4. Korang tau tak...

Menjual produk yang diperjualbelikan dalam sistem MLM dengan harga yang jauh lebih tinggi dari harga biasa adalah amat tidak digalakkan menurut Islam.

5. Tapi korang tau tak...

Harga produk-produk Shaklee jauh lebih rendah dari jenama-jenama yang setara kualitinya.

Sebagai contoh, harga Vitamin C sebiji 50 sen/tablet, B-Complex 40 sen/tablet, multivitamin 100 tahun tu hanya 60 sen/tablet. 


Tu baru sebahagian produk contoh. Jadi, sila semak dulu sebelum cop produk ni mahal sekalipun demand terhadap setiap supplemen Shaklee begitu tinggi sekarang di Malaysia.

6. Korang tau tak...

Ada syarikat MLM yang fokus jual beli orang bukan jual beli barang/produk.

Kebanyakannya adalah skim cepat kaya yang menyembunyikan wajah sebenar mereka di sebalik topeng MLM.

7. Korang tau tak...

Saya tak dapat apa-apa komisyen kalau dowline tu dah level jauh ke dalam bawah saya.

Komisyen hanya dapat sampai level ke-6 sahaja. Itu pun ada syarat saya kena capai. Maksudnya saya kena kerja keras juga.

Tidaklah seperti imej orang kaya. Goyang kaki tangan menunggu wang jatuh dari langit atau keluar dari bumi sendiri. :)

8. Korang tau tak...

MLM ni tak menindas tapi manusia sendiri yang suka menindas diri sendiri, zalim dengan diri sendiri.

Tiada loan, pi buat loan. Tiadae hutang pi tambah hutang buat apa?

Jangan terpedaya dengan skim too good too be true. 

Tiada bisnes dengan konsep, beri duit tunggu pulangan tanpa perlu tindakan bisnes normal apa-apa. 

Itu adalah konsep pelaburan, bukan perniagaan. Faham ke faham?

9. Korang tau tak...

Ade pengedar MLM yang menyalahgunakan pelan syarikat dengan mempengaruhi ahli melaburkan duit beribu-ribu atau membuat hutang puluh ribu untuk membeli pangkat.

Orang macam ni patut direjam dengan batu kerana khianat dengan pelan syarikat dan juga memakan harta orang lain secara batil.

Mereka ini dijanjikan makanan dari bara api neraka akhirat kelak.

10. Korang tau tak...

Dulu saya punyalah suka dengan produk ni. Lepas tu sibuk canang ke orang melalui blog dan fb. Sedar tak sedar, eh banyaknya Shaklee bagi upah sebab tolong canang ke orang. Itulah namanya marketing.

11. Korang tau tak...

Kalau saya recruit 100 orang pun sebulan tapi 100 orang tu tak menjual produk Shaklee, saya tak dapat apa-apa dari setiap kepala tu.

Ada amal ada hasil, bukan buta-buta cari orang untuk dijadikan ahli.

Kerana dalam Shaklee yang patuh syariah ni, ahli ada 2 jenis.

+ Ahli pasif - Hanya menggunakan produk Shaklee untuk diri dan keluarga sahaja. Mereka biasanya adalah pelanggan setia yang telah merasai kesan positif Shaklee.

+ Ahli aktif - Mereka juga menggunakan produk Shaklee untuk diri dan keluarga dan lebihnya, mereka turut berkongsi manfaat dan keberkesanan produk bersama orang lain dan menjadikannya sebagai salah satu sumber pendapatannya.


Ahli pasif boleh menjadi ahli aktif bila-bila masa tanpa perlu membeli pangkat atau melabur ribuan ringgit.

Labur air liur melalui perkongsian cakap dan labur juga taipan jari melalui perkongsian catat pada media sosial.

12. Korang tau tak...

Dalam organisasi jutawan Shaklee, ada sahaja downline yang bonus/rank lebih tinggi dari upline. 

Ayat popularnya, siapa usaha lebih, dapat hasil lebih. Ia bukan ayat penyedap tapi dalam Shaklee, ia memang berlaku kerana sistemnya yang adil dan lebih terjurus kepada penjualan produk bukan mengikut kepala downlinennya.

Siapa jual lebih, tentulah hasilnya juga lebih.

13. Korang tau tak...

Saya anggap semua downline saya macam anak kandung. Jenuh teran beranak, jenuh besarkan cuci mandi semua sampai mereka besar dan boleh bebas berlari.

Tiada yang lebih mengikat seorang manusia melainkan dihargai dan dilayani seperti keluarga sendiri.

Jika bisnes dijalankan atas dasar keluarga, ia tentu lebih menyeronokkan, kan?

14. Korang tau tak...

Shaklee diiktiraf sebagai BEST MLM BRAND dalam produk nutrisi oleh BrandLaureate pada tahun 2014/2015.


Bukti produk terbaik yang berpegang kepada moto 'Sentiasa Selamat, Sentiasa Berkesan & Sentiasa Semulajadi'.

15. Korang tau tak...

Shaklee Syarikat PERTAMA di dunia yang mendapat Sijil Pengiktirafan 'Climate Neutral & offset its CO2 Emissions'.

16. Korang tau tak...

Sebahagian besar keuntungan Shaklee dalam RM 250 juta setahun dilaburkan kembali hanya untuk kerja-kerja Research & Development (R&D), kajian dan pengujian.

17. Korang tau tak...

Bonus utama Shaklee adalah berbentuk cash.

Tapi bukan semata-mata recruit orang tanpa membuat jualan. Sepertimana sebelum ni, jualan + kepimpinan adalah fokus utama bisnes ini.

18. Korang tau tak...

Shaklee peruntukkan 3 billion tahun lepas untuk dibayar kepada pengedar-pengedarnya seluruh dunia.

19. Korang tau tak...

Harga produk untuk ahli adalah sama untuk setiap orang hatta orang tu Master (rank tertinggi) sekalipun. 

Korang beli ESP rmxxx, saya pun sama.

20. Korang tau tak...

Sejak 2 tahun lepas saya tak tidur malam nak 'bangunkan' blog ini dan organisasi sendiri dari RM 20K sales sebulan sampai boleh cecah RM 500K sales setahun.

Tapi hari ni ramai yang sangka, boleh hidup senang tanpa bersusah-payah. 

Mohon kembali sedar diri dan kembali mengikut fitrah. Bukan senang nak senang, bukan susah nak susah.

21. Korang tau tak...

Saya start dengan zero. Modal utama, masa dan air mata.

22. Korang tau tak...

Punyalah syok berbisnes ni macam tanam pokok durian. Mula-mula penat tapi time tuai hasil, paling best.

23. Korang tau tak...

Ada amal ada hasil. Maksudnya kalau nak buat bisnes MLM kena rajin. 

Pilih MLM yg sahih produk dan sistem pemasaran menindas atau tidak. 

Jangan duduk kat tikar sejadah jer pegang biji tasbih tunggu orang datang beli barang. Atau pergi canang tunjuk kereta besar rumah besar

24. Korang tau tak...

Dah level macam ni pun saya tak boleh stop lagi. Berniaga ni sampai mati kot.

Tiada istilah....tak payah usaha, tak payah cari orang, tak payah jumpa orang, tak payah keluar rumah, tak payah buat apa-apa.

Itu bukan perniagaan, itu kematian!

25. Korang tau tak...


Letih saya menaip ni. Nak pergi bancuh dan minum ESP pula sementara sedang promosi besar-besaran bulan September ni.

*Bagi yang tidak keberatan untuk share pengetahuan ini bersama orang lain, sila tekan butang LIKE di atas post ini untuk SHARE bersama rakan-rakan. Semoga ia menjadi manfaat untuk semua rakan-rakan anda yang memerlukan post ini dalam usaha untuk hidup lebih sihat, ceria dan bahagia.

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...